ANALIZA MIŠLJENJA GRAĐANA BPK O RADU KANTONALNE BOLNICE - April 2010. godine (pdf)



Šta smo do sada postigli?


Nasa prva aktivnost bila je, u dogovoru sa Kantonalnom bolnicom sto hitnije staviti mamografski aparat u funkciju i obezbijediti dolazak onkologa u Kantonalnu bolnicu bar jednom do dva puta mjesecno kako bi olaksali odlaske nasih clanica na kontrolne preglede.

Potom smo ukljucili lokalne medije u kampanju budjenja svijesti kod stanovnistva o problemu. Moramo priznati i ovdje se zahvaliti Kantonalnim medijima, posebno RTV-Gorazde, da su u stopu pratili svaku nasu aktivnost i na taj nacin nam pomogli da probijemo barijere koje su postojale kada je carcinom u pitanju.
RTV-Gorazde je napravilo niz priloga i nekoliko TV emisija posvecenih problemu kojim se bavi ovo Udruzenje i o samom radu Udruzenja. Potom je Radio-Gorazde, napravilo par radio emisija na istu temu. Ova kuca je bila nasa velika potpora i podrska u radu, na cemu smo im beskrajno zahvalni.

Zatim je u mjesecu februaru 2007 god.uslijedio poziv UG “Renesansa” iz Sarajeva da ucestvujemo na konferenciji koju su oni organizovali,u cilju predstavljanja osam novoformiranih Udruzenja, medju koje je uslo i nase. Hvala “Renesansi”sto je omogucila da provedemo zajedno ta dva dana koja su nam u mnogo cemu pomogla.

 

 

To sto nismo imale opremu za rad nije sprijecilo nase volonterke da se snalaze same kako bi sto efikasnije afirmisale temu o kojoj govorimo.
Potom je uslijedio nas prvi projekat i vrijeme da se  implementira. Moramo priznati da smo se pomalo uplasile jer je to nas prvi projekat a nismo imale iskustva, medjutim te prve muke smo u hodu rjesavale i do kraja ispostovale ugovor koji smo potpisale sa Fondacijom “ODRAZ” koja nam je omogucila nabavku kompletne opreme za nase funkcionisanje i nastavakm rada.Svakako velika hvala Fondaciji i njihovoj pomoci.

Vrlo brzo smo shvatili da je neophodno i vazno educirati omladinu u skolama i zenskim sportskim drustvima, te smo nakon odobrenja Ministarstva za obrazovanje nauku kulturu i sport, krenuli u tu akciju. Bili smo jako iznenadjeni koliko su malo mladi upoznati o problemu o kojem govorimo.
Mada u tom momentu nismo imali odstampane svoje brosure, koristili smo brosure prijateljske “Renesanse”.

 

 
Uporedo sa ostalim aktivnostima neumorno i strpljivo smo vodili kampanju za pustanje mamografskog aparata u funkciju i dolazak onkologa u nasu bolnicu.
Pitanje mamografa i dolaska onkologa su dvije kljucne stvari kada su nase clanice u pitanju i nasa odluka je: BITI UPORAN.

-Uspostavljena je vrlo korektna saradnja sa Zavodom za zdravstvenu zastitu osiguranika
-Obezbijedjen je jedan specijalni grudnjak i jedna silikonska proteza u dvije godine za operativno tretirane pacijentice
-Ubrzo je korigovan pravilnik te su pacijentice pocele dobijati dva grudnjaka i jednu protezu u dvije godine
-Svakako veliko hvala Zavodu na razumijevanju.

Saradnja sa vladom BPK-a od samog osnivanja Udruzenja je izuzetno korektna i clanice su naisle na veliko razumijevanje,podrsku i konkretnu pomoc.
Prvi kompijuter i printer nakon pet mjeseci rada dobili smo od  Vlade  BPK-a.
Saradnja i podrska je nastavljena i dalje. Vlada BPK-a je organizovala dva prijema za clanice Udruzenja gdje se razgovaralo o svim problemima Udruzenja.
Veliko hvala Vladi BPK-a na celu sa Premierom Salemom Halilovicem.

 

PROJEKTI:

Zahvaljujemo se svima onima koji su do sada, na bilo koji nacin, pruzili pomoc nasem radu.
Do sada smo inplementirali sljedece projekte:
· Projekat Fondacije „Odraz“
· Projekat Vlade BPK-a
· Projekat BH Telecom-a
· Projekat vlade Federacije
· Projekat Opcine Gorazde
· Prijekat kozmeticke kuce „AVON“
· Donatorsko vece - Bosansko - Hercegovacki centar Springvale, Victoria, Australia

Posebnu zahvalnost dugujemo nasim drzavljanima u Melburnu koji su na humanitarno-donatorskoj veceri donirali 18.313,30 $ i koje ce Udruzenje na najbolji moguci nacin upotrijebiti za svoj dalji rad.

  

HVALA SVIM CLANICAMA KOJE SU BILE DIO NAS A KOJIH VISE NEMA, HVALA IM STO SU POSTOJALE I MAKAR JEDAN DIO SVOG ZIVOTA PROVELE SA NAMA. UVIJEK CEMO IH SE S TUGOM SJECATI.

· Prijekat kozmetičke kuće „AVON“

  


 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008