Priprema i uredjuje: Aida Šalo

Prostorije udruzenja se nalaze u ulici Meha Drljevica bb,koje je ovo udruzenje dobilo na koristenje, uz plaćanje mjesečne naknade, od Općine Goražde.
Udruzenje “Biser“ je registrovano kao nevladina, nestranacka i neprofitna organizacija. Registrovano je 21.12.2006 god.na i djeluje na podrucju BPK-a.
Na vanrednoj Skupštini održanoj 14.08.2015. izabrano je i rukovodstvo Udruzenja:

Predsjednica Skupštine udruženja - Mersiha Pecikoza
Predsjednica Udruženja - Aida Šalo
Predsjednica Upravnog odbora udruženja - Ajla Begić                           

                                                                          
„Biser“ je nastao iz potrebe dijagnosticiranih pacijentica sa ovog Kantona da zajedno, pomaganjem, zajednickim djelovanjem olaksamo jedna drugoj sve trenutke kroz koje ovakva pacijentica prolazi.
Udruzenje broji oko 150 clanova od kojih je polovina lijecenih i dijagnosticiranih. Zelja nam je da u Kantonalnoj bolnici stvorimo sve uslove za dijagnostiku kako nase pacijentice ne bi isle u druge centre. Odrzavamo brojna strucna predavanja, forume, radimo tv i radio emisije, educiramo zene,omladinu o vaznosti...

Udruzenje djeluje u dva pravca:

Pomoc oboljelim kako od karcinoma dojke tako i drugih malignih oboljenja;
Edukacija stanovnistva,clanova porodice i osoba sa faktorom rizika;

MISIJA UDRUZENJA:

Osnovna misija Udruzenja je pruziti adekvatnu pomoc oboljelim, pomoci im u resocijalizaciji tokom i nakon lijecenja, pruziti pomoc u ostvarivanju njihovih zakonskih prava, aktivno ucestvovati u kreiranju izmjena i dopuna zakonskih akata o poboljsanju zdravstvene zastite. Takodje, zelimo, edukacijom stanovnistva skrenuti paznju na znacaj ranog otkrivanja karcinoma na podrucju naseg Kantona i sire.

CILJEVI UDRUZENJA:

- Promocija ranog otkrivanja karcinoma putem samopregleda, redovne ljekarske kontrole, informisanost o uzrocima nastajanja, lijecenja itd.
- Saradnja Udruzenja u akcijama organizovanja rane detekcije raka
- Podsticaj lokalne zajednice i pojedinaca za dobrovoljne akcije
- Saradnja na svim nivoima vlasti, pravnim i fizickim licima
- Promocija svih vidova pomoci dijagnosticiranim clanovima Udruzenja
- Poboljsati nacin lijecenja i kvalitet zivota vec oboljelim clanovima
- Omoguciti samoodrzivost rada Udruzenja


VIZIJA UDRUZENJA:

Clanice Udruzenja zele svojim djelovanjem, ovaj svijet uciniti ljepsim, humanijim i zdravijim. Takodje, uciniti sve da oboljeli steknu samopouzdanje i vjeru da biti bolestan, ne znaci zavrsiti svoj zivot, odreci se blagodeti zivljenja. Pomoci clanovima da budu korisni ovom drustvu, sebi i svojoj porodici. Omoguciti da vrate samopouzdanje, iskazu svoje sklonosti i kvalitete i na taj nacin pomoci da vjeruju u ljepse sutra i da to ljepse sutra, zaista, postoji.

Clanom Udruzenja moze postati svako onaj ko je prepoznao misiju i znacaj rada ovog Udruzenja, bez obzira da li je obolio ili ne. Jedini uslov za uclanjenje je postivanje pravila i Statuta ovog Udruzenja.
Mjesecna clanarina iznosi 2,00 km.

Udruzenje se finansira, uglavnom, iz donatorskih sredstava pojedinaca ili organizacija te putem projekata koje upucuju na raspisane konkurse od strane organizacija koje podrzavaju zdravlje. I clanarina koja se uplacije od strane clanica je, takodje, znacajan izvor sredstava.


 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008