Edukativni link 1
Edukativni link 2

A STA JE RAK DOJKE?

Rak dojke, kao, uostalom, i ostali oblici raka, je nakupina stanica nastalih u žlijezdanom tkivu dojke koje su, iz nepoznatih razloga, prestale poštivati "pravila ponašanja" rasta. Stanice se neprestano i ubrzano umnožavaju, uništavajući pritom okolno tkivo.
Kada zlocudne stanice udju u limfu ili krvne žile, uključuju se u cirkulaciju te na taj način postoji mogućnost stvaranja presadnica u zdravim dijelovima tijela.
Ukoliko tumor bude kasno otkriven ,može zahvatiti cijeli organizam što dodatno otežava njegovo uklanjanje.

FAKTORI RIZIKA

Nazalost, uzroci pojave karcinoma dojke, jos uvijek nisu poznati i dovoljno istrazeni. Ali, čini se da su nasljedni faktori i stil života od presudne važnosti za njegovu pojavu. Tako je veća mogućnost obolijevanja kod žena koje su u bliskom srodstvu s oboljelim članovima obitelji (po majčinoj liniji). Zapravo, pojedini geni su odgovorni za povećanu pojavu raka dojke u žena nositelja gena.
Povećani rizik pojave raka povezan je s nezdravim stilom života, s nedovoljnim kretanjem i nezdravom prehranom (višak masnoća i šećera, brza hrana) koji neumoljivo vode ka gojaznosti, pušenjem i pretjeranim konzumiranjem alkohola.
Zasad nije naucno utvrđena izravna veza nastanka raka dojke s preuranjenom prvom menstruacijom, zamjenskom hormonalnom terapijom u vrijeme klimakterija ili kasnog prvog porođaja (nakon 35. godine).

SAMOPREGLED

Svakako je odlicna navika, svaki mjesec, 5 do 10 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa, uvijek na isti i uobičajeni način, obaviti samopregled,pipanjem, dojki. Time se, s vremenom, postiže spoznaja o normalnom tkivu dojke, te u slučaju pojavljivanja nepravilnosti tkiva ili tumora, doista se rano i na vrijeme može otkriti eventualni karcinom dojke.

KLINICKI PREGLED

Klinički pregled je obično drugi korak pravovremenog otkrivanja i liječenja raka dojke. Ukoliko ste redovnim samopregledom otkrili bilo kakve promjene, čvoriće ili zadebljanja kojih nije bilo na ranijim provjerama, važno je da se u što kraćem roku zakaže pregled kod specijaliste.
Na pregled dojki palpacijom (pipanjem) možete otići svom ginekologu ili hirurgu kojemu je uža specijalnost bolesti dojke. Oni će nakon pregleda "pipanja" dojki uputiti ženu na dodatne pretrage - ultrazvuk i mamografiju ako za to postoji potreba.
 
ULTRAZVUK

Ultrazvuk je dijagnostička metoda koja se, obicno, radi kod zena mladje zivotne dobi. Dokazano je neškodljiv, a uz mamografiju znatno povećava tačnost dijagnostike zloćudnih i dobroćudnih bolesti dojke.
Ultrazvuk je bitna pomoćna metoda koja se nastavlja na mamografiju. Tako se njime određuje jesu li kvržice prethodno utvrđene mamografijom dobroćudni ili zloćudni tumori.

Preporučuje se slijedeća učestalost primjene:
· do 40. godine života jednom godišnje
· od 40. do 70. godine, uz mamografiju, jednom godišnje
· nakon 70. godine života prema potrebi

Ultrazvuk nije dovoljna samostalna dijagnostička metoda u žena iznad 40. godine života. Preporučuje se kombinacija obje vrste dijagnostike: mamografije i ultrazvuka, jer će se na taj način dobiti najpouzdaniji rezultati.

MAMOGRAFIJA

Značenje mamografskog postupka je u mogućnosti preciznog otkrivanja promjena na tkivu dojke. Statistički je dokazano da mamografija bilježi promjene na dojci jednu do dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice.
Ovaj pregled u većini slučajeva nije bolan. Može prouzrokovati nelagodu što prvensteno ovisi o tipu dojke. Prilikom pregleda potrebno je izvršiti određeni pritisak kompresijskom pločom na dojku kako bi se dobila kvalitetnija i pouzdanija rendgenska snimka i znatno smanjilo rendgensko zračenje na dojku.
Stoga se preporučuje obaviti mamografiju u razdoblju kad su grudi najmanje osjetljive, dakle odmah nakon menstruacije (između prvog i desetog dana menstrualnog ciklusa.

Ispravno indicirana i tehnički kontrolisana mamografija ne uzrokuje karcinom dojke.
Obavljanje mamografskog pregleda se preporučuje

· bazična mamografija između 38. - 40. godine života
· od 40. - 50. godine u razdoblju od 1 - 2 godine
· od 50. - 69. godine jednom godišnje
· od 70. godine u razdoblju od 1 - 2 godine
· 
Nikada ne zaboravite: Vaše zdravlje je u vašim rukama. Poklonite pet minuta mjesečno za samopregled dojki. Zašto? Pa vi ste najkompetentniji da  upoznate svoje tijelo. Svjesne ste cinjenice da  kod većine žena dojke nisu jednake, tako da svaku promjenu samo Vi možete najranije otkriti. Svaku promjenu, promjera manjeg i od jednog centimetra, žena može uočiti ako redovno obavlja samopregled.

Sto ste ozbiljnije prihvatile ovu poruku, to je sigurnije da je na vrijeme otkriven rak-izlijeciv rak.


 

 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008