IV RACE FOR THE CURE

Humanitarna akcija pod nazivom "Trka/šetnja za ozdravljenje“ ("Race for the cure") je održana danas u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, a cilj je podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH.

    

Projekat "Race for the cure" realizira se u 140 gradova širom svijeta, a sudjeluju milioni građana. Taj događaj se četvrti put održava u BiH, a cilj ovogodišnje trke je kupovina paketa prve pomoći za novooperisane žene koje su oboljele od karcinoma dojke.

    

Danuta Moon, supruga američkog ambasadora u BiH Patricka Moona je počasna predsjednica, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pokrovitelj ove manifestacije.

    

Američke organizacije JDC i Komen, u partnerstvu s 20 domaćih NVO kroz Program osnaživanja žena WHEP organiziraju "Trku/šetnju za ozdravljenje" posvećenu podizanju svijesti o karcinomu dojke i promoviranju ranog otkrivanja te bolesti.

    

Svake godine skup podrži nekoliko hiljada osoba koje organizirano dolaze u Sarajevo iz 20 gradova širom zemlje kako bi podržali manifestaciju. Danas su u Vilsonovom šetalištu bile i Goraždanke, članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser", koje su sa 2 autobusa doputovale u Sarajevo i dale podršku ovom događaju.

    

Četvrta manifestacija "Race for cure" - Trka/šetnja za ozdravljenje okupila je više od 5.500 registriranih sudionika te više od 4.000 posjetitelja.

Sve prisutne u 'Vilsonovom' sa nekoliko pjesama zabavila je i Hanka Paldum koja je tako, na svoj način podržala ovu manifestaciju.

    

"Svake godine, novac prikupljen od registracije sudionika utrošen je na besplatne preglede osoba bez zdravstvenog osiguranja, kupovinu lijeka herceptin i pakete prve pomoći za novooperisane žene", saopćeno je iz Programa WHEP.

    

više vijesti...
 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008