Pogledaj u život

Događaj koji je obilježio 26 dan,mjeseca marta, u Goraždu je  akcija Udruženja “Biser“ povodom Svijetskog dana narcisa. Manifestacija na Trgu branilaca grada i šetnja do Gradske dvorane bili su u cilju podizanja svijesti o karcinomu dojke a cilj  manifestacije bio je i prikupljanje sredstava za četiri oboljele pacijentkinje kojima je novac potreban za odlazak na kemoterapije.

    

Članice Udruženja Biser prodavale su narcise, te majice i kačkete  roze boje  kako bi omogućile svojim prijateljicama novac za liječenje. Uz svijetski dan narcisa ovom gestom željele  su skrenuti pažnju na značaj podizanja svijesti o oboljenju koje svakodnevno uzima veliki broj života, a u tome su im se pridružili mnogi.

    

-Hvala vam što nas  upozoravate  da  trebamo ići na pregled. Žene mojih godina ne rade to u dovoljnoj mjeri, zato vam od srca hvala i čestitam na ovoj manifestaciji, kazala je ovom prilikom Delila Klovo, ministrica  zdravstva u Vladi BPK Goražde.

    

Manifestaciju  koja je upriličena u saradnji sa udruženjem Aska iz Višegrada, rado su podržali i u općini Goražde.

-Udruženje Biser svojim aktivnostima nadmašilo je mnoge, njihova  humanost i želja da animiraju ljude da posvete pažnju svom zdravlju je ogromna kao i energija i upornost s kojom to čine. Mi ćemo od ove godine da obezbjedimo redovnu tranšu za ovo udruženje kroz budžet općine Goražde, izjavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

    

Da Goražde u svakom momentu pokazuje zainteresiranost za podršku dobrim potezima poput  ovog pokazali su i iz Doma zdravlja, odakle su se pridružili mjereći usput krvni pritisak sugrađanima  a direktorica Doma zdravlja dr.Sabina Gušo, podsjetila je sugrađanke na značaj samopregleda i pregleda.

-Samosvjest i svijest o bolesti čuvaju ono najvažnije u životu, naše zdravlje, poručila je Svetlana Ceca Novaković, predsjednica Udruženja „ASKA“ iz Višegrada, podjelivši svoju priču sa mnogim ženama jer je jedna od onih koje su oboljele od karcinoma i koje se bore za život, između ostalog druženjem ali i svojom duhovitošću. Emotivno obraćanje imala je i Seja Bavčić, predsjednica Udruženja Biser.

    

-Nema ništa bitnije od zdravlja. Još ako uz to imate ljude oko sebe i nekoga ko vas drži za ruku kao mene Ceca, kazala je Bavčić. Uz prijateljsku ruku podrške, sve je moguće pa i pobjediti bolest.

Najmanje što su mogli učiniti je da budu tu, time su zapravo dali najviše, sekcija Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu, mališani iz vrtića Sunce, grupa Hanan, hor Osnovne muzičke škole Avdo Smajlović, bendovi Gramofonizirana mikrofonija i Teletabisi, reper Caki. Svi oni su podjelili radost života sa članicama Bisera.

    

Šetnjom za Sabinu i sve one oboljele kojih više nema sugrađani su pokazali suosjećanje i podršku. Mnogo poruka sa ovog skupa, a jedna od njih „Čuvajmo jedni druge“, iznad je svega.

 

više vijesti...
 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008