Pacijent mora znati, htjeti, tražiti i sudjelovati

Edukativni simpozijum

Simpozijum o raku dojke u organizaciji Udruženja „Renesansa“ održan je u Sarajevu, u hotelu Sarajevo, podržan od ROCHE d.o.o. Predstavnice udruženja iz BiH, članice Renesanse i dragi gosti su u nizu edukativnih predavanja, izlaganja i diskusija dobile potpuniju sliku iz oblasti koja ih direktno dotiču.

 

Sjajni predavači i teme su se nizale jedna za drugom; dr Semir Bešlija - Nove opcije u tretmanu karcinoma dojke i Kliničke studije; dr Alma Džubur Kulenović - Psihološka pomoć kod raka dojke: Podrška ili dio ozdravljenja, Branka Inić - Prava i obaveze pacijenata i Spomenka Hadžić – Inicijativa za detekciju problema “Bolesnik mora znati, htjeti, tražiti i sudjelovati”.

Nove mogućnosti u liječenju, novi tretmani koji bude nadu i u slučajevima koji su “do juče” smatrani neizlječivim, bolesti koje gube bitku pred medicinom, pameću...,kvalitetnom produženju života, bitke koje se dobijaju, više nisu samo puka nada.

Na nama je da radimo, mijenjamo, tražimo i dobijemo sve ono što medicina nudi. Da živimo, da ozdravimo, da smo dobro.

 

Sigurno je da smo ujedinjene, sigurno je da ćemo zajedno, edukovane, hrabre i uporne učiniti sve što je u našoj moći, da svima onima kojima se bolest dešava u dogledno vrijeme omogućimo tretmane koji su im potrebni. Vjerujemo u to, vjerujemo da će i bitke za druge, za sve one koji će se tek suočiti s bolešću biti uspješne.

Na žalost ovih dana opet se dešavaju stare stvari i stare priče. Nedostatak lijekova. Pa do kada? Ko je odgovoran? Gdje uhvatiti tu lopticu koju prebacuju jedni na druge. Kraj godine, tenderi, dobavljači!!! A svi dobro rade svoj posao i nije do njih.

 

A u stanovima, u kućama gdje se bolest desila, briga i strah. Lijek kasni, lijeka nema, danas, sutra, bezbrojne neprospavane noći. I do koga je to? Koga se to tiče? Sigurno se nisu nikada našli u toj situaciji. Da brinu – ZA ŽIVOT. Oni (koji?) ne znaju da lijeka nema, ako im i treba, za njih ima .... i ne znaju i ne tiče ih se da SVI imaju pravo na život. Jer je i onom ko ima ili nema minimalac, onom ko je na birou, onom čije je dijete tek prohodalo i čija je jedina želja da njegovo dijete osjeti i zapamti tu jedinstvenu ljubav, njegov život i te kako važan i te kako potreban...

 

Žene iz Udruženja Bosne i Hercegovine: Renesansa- Sarajevo, Novi Pogled- Mostar, Udruženje Žena Tuzla- Tuzla, Iskra- Banja Luka, Život- Zenica, Narcis- Gradiška, Bistrica- Livno, Narcis- Široki Brijeg, Aska- Višegrad, Biser- Goražde, Behar- Bihać, Narcis-a- Orašje, Una- Bihać, UOMO- Cazin, Nada- Jajce, Donna- Bugojno, Rubin- Hadžići, ZA- Zavidovići, Zraka sunca- Kiseljak, Agata- Istočno Sarajevo, Ona je svjetlost- Kakanj, Nit Života- Visoko; su obećale da će sve učiniti da se ostvari to osnovno ljudsko pravo: PRAVO NA ŽIVOT.

 

Sve ostalo, navedeno u Inicijativi, a tiče se problematike oboljelih od karcinoma je bilo i biće zadatak svih nas ali prioriteti su prioriteti. Znamo da je mnogo toga dugoročno i znamo da zajedno mnogo toga možemo i hoćemo riješiti.

I nakon svega, članice udruženja su se radovale, radovale što su ŽIVE.

 


 

više vijesti...
 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008