Simbolična šetnja za život i III Regionalna konferencija WHEP-a

U nedelju, 19. oktobra odrzana je simbolicna setnja za zivot, gdje je prisustvovalo nekoliko stotina zena koje su prezivjele rak dojke. Za razliku od predhodnih godina ova setnja nije bila masovna i bila je, uistinu simboilicna, obzirom da je odluceno da ovogodisnju setnju, odnosno sredstva namijenjena za setnju, budu usmjerena u deset poplavljenih opcina,gdje su vec danas poceli dani zdravlja za te populaciju iz poplavljenih podrucja.

 

 



U ponedeljak i utorak u Sarajevu je održana dvodnevna regionalna konferencija o karcinomu dojke u sklopu WHEP projekta (Projekat osnaživanja zdravlja žena).

Na konferenciji su učestvovali više od stotinu osoba: medicinski stručnjaci, predstavnici ministarstava zdravlja iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, BiH i SAD. Također, konferenciji su prisustvovale i predsjednice nevladinih organizacija i žene iz regije koje su preživjele bolest.

Cilj konferencije je razmjena informacija i iskustava i diskusija o tome na koji način tri sektora mogu raditi u unapređenju dijagnostike i tretmana oboljenih od karcinoma dojke i kako pružiti podršku oboljelima.

Fokus konferencijeje bio na nacionalnim strategijama za prevenciju malignih bolesti, ranom otkrivanju karcinoma, tretmanima koji su dostupni pacijentima u regiji kao i uloga pacijenata i snaga pojedinca u unapređenju zdravlja,

Drugi dan konferencije bio je namijenjen iskljucivo predsjednicama 25 udruzenja sa prostora cijele BiH gdje su kroz radionice usavrsavale svoje sposobnosti u vodjenju organizacija kao sto su nasa udruzenja

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravlja. Konferenciji će prisustvovati i predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, te američkih humanitarnih organizacija JDC (American Jewish Joint Distribution Committee) i Susan G. Komen.

Na konferenciji je prisustvovala i predsjednica udruzenja Biser kao i nasa spoljna saradnica Prim dr Sabina Guso.



 

 

 

 

 

 

više vijesti...
 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008