Dan zdravlja



Udruženje "Biser"je danas okončalo akciju besplatnih mamografskih snimaka za žene Goražda. Za 55 žena napravljeni su mamografski snimci dojki u porodičnoj ambulanti u Vitkovićima dok će na nivou BiH ove godine ovim aktivnostima biti obuhavećno preko 700 žena. Sredstva za ovu akciju obezbijedjena su prodajom majica i registracijom za Šetnju/trku za ozdravljenje koja se svake godine održava na Vilsonovom šetalistu u Sarajevu a sve iz projekta WHEP-a – “Osnaživanje zdravlja žena”.

 

Mamografija je danas najbolji način za rano otkrivanje raka dojke kod žena starijih od 40 godina, a to je doba iznad koje učestalost raka dojke počinje naglo da raste. Kod žena starijih od 40 godina redovnim mamografskim pregledima rak dojke može se otkriti i do dvije godine prije nego što tumor toliko naraste da se može napipati.
 

 

-Pored mamografskih snimaka ženama je mjeren pritisak i šećer u krvi.i odrzano edukativno predavanje na temu „Za zdrave dojke“. Mi smo zadovoljni akcijom a nadam se i žene koje su danas imale priliku da se podvrgnu ovom pregledu. Posebnu zahvalnost dugujemo uposlenicima Doma zdravlja Goražde, resornoj ministrici Gordani Oršolić, direktorici Doma zdravlja, prim. dr Sabini Gušo i naravno, regionalnoj direktorici projekta Neli Hasić, Redovna primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30% među ženama u dobi od 50 do 69 godina, a prema nekim podacima gotovo podjednaka korisnost može se očekivati i kod u žena u dobi između 40. i 50. godine života. Upravo zbog toga predastavnice Prjekta osnaživanje zdravlja žena te Udruženja Biser Goražde nagalašavaju kako su preventivni pregledi najbolji poklon koji svakoj ženi treba omogućiti.

 

više vijesti...
 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008