700 besplatnih mamografskih pregleda i paketi prve pomoći za operisane žene

10. marta 2013. god. u Sarajevu održana press konferencija na kojoj je najavljena akcija podjele 1.400 paketa prve pomoći za novooperisane žene od karcinoma dojke, te akcija besplatnih mamografskih pregleda za 700 žena u 13 ruralnih područja u BiH.

Predsjednice udruženja, organizatori i žene koje su preživjele bolest.

Akcija podjele paketa prve pomoći i besplatnih mamografskih pregleda, su rezultat prikupljenih sredstava tokom manifestacije "Šetnja za ozdravljenje" (JDC/Komen” Race for the Cure “), koja je održana prošle godine u Sarajevu, a kojoj je prisustvovalo oko pet hiljada osoba iz cijele BiH.

 

Tada je prikupljeno oko 45 hiljada maraka, sredstva od kojih su obezbijeđeni mamografski pregledi i paketići prve pomoći za tek operisane žene.

Novinarima se na konferenciji za novinare obratila Nela Hasić, direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena (WHEP), te počasna predsjednica “Trke za ozdravljenje”, supruga američkog ambasadora u BiH Patricka Moona, Danuta Moon.

Prisustvovale su i predsjednice 20 udruženja iz cijele BiH koje se bave prevencijom karcinoma dojke, te žene koje su preživjele bolest.

"Veoma je bitno pokazati ženama da nisu same”, kazala je Danuta Moon, počasna predsjednica manifestacije "Trke za ozdravljenje" i dodala da se u paketićima prve pomoći nalaze kreme, pomična pamučna proteza, kantarionovo ulje, melem, riblja mast, loptica za vježbanje te brošura iz koje mogu saznati više o bolesti i načinu liječenja.

Moon je pozvala žene da se redovno kontrolišu, dodavši da je to najbolja prevencija bolesti.

Regionalna direktorica Projekta osnaživanje zdravlja žena u BiH Nela Hasić je najavila da projekt besplatnih mamografskih pregleda počinje u aprilu.

"Idemo u Veliku Kladušu, zatim u Bosanski Petrovac, Jajce, Zavidoviće, Tarčin, Jablanicu, Široki Brijeg, Goražde... Na ukupno 13 lokacija. Osim besplatnih mamografskih pregleda, održat ćemo i edukativna predavanja i obradovati žene”, kazala je Hasić i dodala da će se iznajmiti mobilni mamograf koji će posjećivati žene u ruralnim područjima.

 

"Ne zaboravimo koliko je u cijeloj ovoj priči važna podrška porodice. Naše je društvo danas puno predrasuda, tako da se oboljele žene često osjećaju usamljenima – stoga je potrebno pričati, ohrabrivati žene da svake godine obavljaju mamografske preglede i da znaju da u svemu ovome nisu same", zaključila je Danuta Moon.

Podsjećamo, u Sarajevu se svake godine održi “Trka za ozdravljenje” čiji je cilj podizanje svijesti o karcinomu dojke i promovisanje ranog otkrivanja bolesti. Ove godine će manifestacija biti održana u avgustu.

više vijesti...
 
 

Home | Osnovne informacije | Edukacija | Šta smo do sada postigli? | Aktivnosti | Zagrli vrijeme
 Projekti | 15.11.2007 | Kako pomoći? | Kontakti


 Copyright © Udruženje oboljelih od karcinoma
 dojke i drugih malignih oboljenja - Sva prava zadržana

design DWS and DSD 03-2008